Ayinger brau weisse

Het aroma van banaan is niet te missen. De smaak is vol van citrus, tarwe een kleine hint van vanille en heeft een champagne-achtige sprankeling en afdronk. Dit maakt het tot een fijne dorstlesser voor op het terras.
De kleur is stro-geel en volledig troebel. Bovenop een fijne grote witte schuimkraag.

Die typische weeïge geur van banaan is volledig te danken aan de gebruikte gist. Verder wordt dit bier gebrouwen met vooral tarwemout. Dit is ook waar de weizen zijn naam aan te danken heeft. Tarwe is in het Duits Weizen, vandaar.

Heb je dit bier op fles, dan blijft er onderin de fles een gist residu achter. De meningen hierover zijn verdeeld.. De ene laat het achter in de fles, de ander ‘walst’ het los en schenkt het bij het bier en nog een ander wil het apart in een shotglaasje geserveerd hebben. Dit is een kwestie van smaak, daar is geen goed of fout aan.

Heb je dit bier van het vat, dan zul je de installatie moeten voorzien van een reduceerkraan. De koolzuurdruk in het bier zelf is zo hoog, dat je de druk van jou tapinstallatie hoog moet zetten om het bier fatsoenlijk uit het vat te tappen. Daardoor komt het dan met orkaankracht uit de tap gespoten. Door hier een reduceerkraan op te zetten, ‘knijp’ je de kraan hiermee een stuk en loopt het glas rustig vol.

Dit artikel is gemaakt voor

Geschreven door Lars Engels.