orval

Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken. Beter is tenminste zes maanden of nog langer te wachten dit bier te degusteren. Orval is een schaars bier en is een erkend trappistenbier dat het logo Autentic Trappist Product mag voeren.

Met zijn bitter-fruitige smaak is het Orval-bier uitgegroeid tot een sterke referentie in de zeer gewaardeerde wereld van de authentieke trappistenbieren.

Orval is een bier van hoge gisting en lange lagering. Op die manier krijgt het zijn complex-fruitige karakter en die subtiele harmonie tussen volrond en bitter.

Sinds 1931 dankt het bier van Orval zijn onvergelijkbare smaak vooral aan de kwaliteit van het water, de hop en de gisten die gebruikt worden Het bier wordt gebrouwen met bepaalde, sterk aromatische hopvariëteiten, die geselecteerd werden door de allereerste meester-brouwer van Orval, die uit Beieren afkomstig was. En de zogenaamde Engelse drooghopmethode zorgt voor een verscheidenheid aan aroma’s met tegelijk behoud van een zekere bitterheid.

De verschillende gistingsstadia – gecombineerde gisting, met de originele gist en met een wilde gist, gevolgd door hergisting op fles – vereisen een lange lagerduur en heel veel kwaliteitscontroles.

Dit artikel is gemaakt voor

Geschreven door Lars Engels.